5 Ocak 2012 Perşembe

Dürbün Ayağı


Elinizdeki tüfek ve dürbün ne kadar kaliteli olursa olsun alacağınız verim, kullanacağınız dürbün ayağının kalitesine bağlıdır. Bu nedenle tüfek ve dürbün seçiminde gösterdiğiniz özeni dürbün ayağı seçiminde de göstermelisiniz. Bu sayfada dürbün ayakları hakkında bilgi verip kaliteli ve ihtiyacınıza uygun dürbün ayağını seçmenize yardımcı olmaya çalışacağım.
Sabit, çıkarılabilir, tek ve çift parça olmak üzere çeşitli dürbün montaj sistemleri vardır. Kısaca avantaj ve dezavantajlarına bakalım.

Sabit AyaklarÇıkarılabilir dürbün ayaklarına oranla daha dayanıklı, sağlam ve istikrarlıdır. Dürbünü sürekli söküp takmadığınız için sıfır ayarını daha iyi korur. Sabit ayaklarda mekanizmayla montaj, montajla yüzükler ve yüzüklerle dürbün arasında sürekli bir baskı vardır. Özetle, sabit ayak kullandığınızda dürbün adeta tüfek mekanizmasının bir parçası haline gelir. Çıkarılabilir ayakların çoğunda ise montaj ile yüzükler arasında baskı yoktur. Bu ayaklar sadece dürbünü düz tutacak şekilde imal edilir.
Çıkarılabilir AyaklarÇıkarılabilir ayaklar saniyeler içerisinde ve dürbün sıfırlamasını bozmadan dürbünü söküp tekrar monte etmenize imkan tanır. Yakın mesafelerde av yapıyorsanız ve sık sık dürbünü sökme ihtiyacı duyuyorsanız kullanmanız gereken dürbün ayaklarıdır. Sabit ayaklar kadar güvenilir ve istikrarlı değildirler. Zamanla sıfırlama ayarı bozulabilir ve bu ayaklar ile uzun mesafe atışlarında isabet oranınız düşebilir. Ayrıca çıkarılabilir ayakları dürbün tüpünü tam kavrayacak şekilde ayarlayamak sabit ayaklara göre daha zordur. Bu nedenle montaj esnasında dürbüne zarar verme olasılığı daha yüksektir.
Tek vs Çift Parça AyaklarTek parça ayaklar çift parça olanlara oranla daha istikrarlıdır ve dürbün montajı daha kolaydır. Tek parça sabit ayakların çoğunda dürbün monte etmek için özel ekipmana ihtiyaç duymazsınız. Her iki yüzük de dürbünü tam olarak kavrayacak şekilde imal edildiğinden dürbün yüzüklerini eyelemeniz veya özel ekipman ile ayarlamanız gerekmez. Bu nedenle dürbünü baskısız bir şekilde monte edebilir ve dürbüne zarar vermezsiniz. İki parça dürbün ayaklarında ise yüzükleri özel ekipmanla hizalamanız ve yüzüklerin iç bölümünü dürbünü tam kavraması için eyelemeniz gerekebilir.
Hangisini Seçmelisiniz?
Sabit veya çıkarılabilir ayak seçimi tamamen size ve tüfeği hangi koşullarda, ne amaçla kullanacağınıza bağlıdır. Yakın mesafe avlarında kullanmayı düşünüyorsanız çıkarılabilir ayakları kullanmanız daha pratik olur. İstediğiniz zaman dürbünü çıkarabilir ve metal nişangahlar ile avınıza devam edebilirsiniz. Dürbünü çıkarmayı düşünmüyorsanız, orta ve uzun mesafelerde av yapıyorsanız sabit ayak kullanmanız daha mantıklı olur. Çünkü en küçük grupmanı sabit ayaklar ile yapabilirsiniz. Çıkarılabilir ayaklar az veya çok mermi grupmanınızı etkiler ve uzun mesafelerde hedefi ıskalama ihtimaliniz artar. Yivli tüfeklerden beklentisi orta ve uzun mesafelere atış yapabilmek olan bir kişi olarak sabit ayak kullanmayı tercih ediyorum.

Hiç yorum yok: