8 Aralık 2011 Perşembe

Ekipmanlar

Tüfek almayı düşündüğüm zamanlarda sadece bir tüfek ve dürbün almanın yeterli olacağını, en azından uzun mesafelerde isabetli atış yapabilmek için bunların yeterli olacağını düşünüyordum. Mali olarak hesabımı buna göre yapmıştım. Ancak işin içine girdiğiniz zaman gerçeklerin hiçte zannettiğiniz gibi olmadığını görüyorsunuz. Bu makalede atıcılık için yardımcı ve zorunlu olan ekipmanları yazacağım. Bu ürünlerin büyük bölümü Türkiye'de bulunmadığından yurt dışından sipariş edeceksiniz ve bazı ürünlerin elinize ulaşmasını beklemeniz gerekecek. Tüfeği aldıktan sonra beklemek istemiyorsanız şimdiden aşağıdaki ürünleri araştırmanızı tavsiye ederim. Ürünler hakkında detaylı makaleleri ilerleyen günlerde bir aksilik olmazsa yazacağım.



1. Tüfek Dürbünü
Temini en uzun süren ürünlerden biri tüfek dürbünüdür. Yurtdışından dürbün getirtebilmek için yaklaşık 1 ay ithal izin işlemleri için 1-2 hafta da ürünün Türkiye'ye kargo süresi için beklemelisiniz. Detaylı Yazı

2. Dürbün Ayağı
Dürbün ayağı almak istediğiniz tüfeğe göre değişir. Eğer alacağınız yivli av tüfeğinin markası ve modeli belli değil ise dürbün ayağı siparişini sonraya bırakabilirsiniz.

3. Silah Temizleme Yağları
Tüfeğinizin kondisyonunu ve isabetliliğini koruması için uygun yağları ve çözücüleri kullanmalısınız.

4. Harbi
Yivli tüfeklerde ilk 50 atış ve sonrasında yapılan namlu içi temizliği çok önemlidir. 50 fişeğe kadar her 3 fişekte namlu içerisi uygun çözücüler ve namluya zarar vermeyecek bir harbiyle temizlenmelidir.

5. Koruyucu Kulaklık
Koruyucu kulaklık kullanmamanız işitme kaybına neden olabilir. Koruyucu kulaklık veya kulak tıkaçı kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

6. Tork Ayarlı Tornavida
Dürbün montajını kendiniz yapacaksanız veya tüfeğinizin kundağını söküp takacaksanız tork ayarlı tornavida kullanmanız gerekir. Bu tornavidalar vidaları belirli sıkılıkta takabildiğinden dürbüne ve tüfeğe zarar vermeden çalışabilirsiniz.

7. Bipod
Tüfeği atıcılıkta da kullanmak istiyorsanız bipod (çatal ayak) alabilirsiniz.

8. Dürbün Kapağı/Koruyucusu
Dürbün kapağı veya koruyucu kılıflarını pahalı dürbünlerinizi arazide korumak için kullanabilirsiniz.

9. GPS / Mesafe Ölçer
Uzun mesafelere atış yapabilmeniz için mesafeyi bilmeniz gerekir. Mesafeyi ölçmek için gps veya lazer mesafe ölçerleri kullanabilirsiniz.

10. Hava İstasyonu / Weather Station
Uzun mesafelerde rüzgarı, sıcaklığı, nemliliği ve rakımı ölçerek atış yapmak isabet oranını artırır. Piyasadaki rüzgar ölçerlerin bazıları rüzgarla birlikte nemliliği, rakımı, sıcaklığı da ölçmektedir. Bu aletlerle hava durumu hakkında detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

11. Balistik Programı
Balistik programlarını kullanarak fişeğinizin hangi mesafede ne kadar düşeceğini ve rüzgardan nasıl etkileneceğini öğrenebilirsiniz.

12. Kronograf
Her fişek her tüfekte aynı performansı göstermez. Fişeklere ait namlu çıkış hızları namlu boyuna ve namlu yapısına göre değişmektedir. Kullandığınız fişeğin kendi tüfeğinizdeki namlu çıkış hızını ve balistik katsayısını ise sadece kronograf kullanarak öğrenebilirsiniz.

13. Dürbün Terazisi
Dürbün terazisi uzun mesafe atışları için önemli bir parçadır. Tüfeğin yerle yaptığı açının tam 90 derece olduğundan emin olmak için dürbün terazisi kullanmalısınız.

14. Tüfek Sehpası
Tüfeğinizi temizlemek ve dürbün ayarlarını yapmak için tüfek sehpası kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: