22 Kasım 2011 Salı

Tüfek Dürbünü Markaları


Tüfek aldıktan sonra büyük ihtimalle en büyük yatırımı dürbüne yapacaksınız. Hangi dürbünü alacağınıza karar vermeden önce araştıracaksınız, kullanıcı yorumlarını dikkate alacaksınız. Kesin bir sonuca varıp hangi dürbünü alacağınıza karar veremeyeceksiniz ama iyi kötü, hangi dürbünlerin diğerlerinden daha iyi olduğunu anlayacaksınız. Bahsettiğim araştırma sürecini uzun süredir yapan birisi olarak görüşlerimi bu sayfada paylaşacağım. Değerlendireceğim dürbün markalarının çoğunu hiç incelemedim veya alıp kullanmadım. Makaleyi okurken bunu da gözardı etmemenizi tavsiye ederim. Benim kullanıcı yorum ve değerlendirmelerinden gördüğüm, anladığım kadarıyla tüfek dürbünü markaları:

Zeiss & Swarowski
Bir avcı sitesine üye olup dürbün tavsiye etmelerini isterseniz, %95 ihtimalle bu iki markadan birini tavsiye edeceklerdir. Türkçe kaynaklardan araştırırsanız en iyi tüfek dürbünlerinin bu iki marka olduğunu düşünmeniz gayet doğaldır. Diğer dürbünlere oranla aşırı pahalı olmaları da kaliteli olduklarının göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Avrupalı tüfek üreticileri de bu tüfekleri tavsiye etmekte ve düzenledikleri kampanyalara bu ürünleri de dahil etmektedir. Bu nedenle ülkemizde ve Avrupa'da en çok adı duyulan ve tercih edilen dürbün markalarıdır.
Dünyanın silah cenneti olan Amerika'da avcı-atıcı sitelerini dolaşmaya başladığımda ise bu iki markaya çok nadiren rastladım. Ülkemizde öve öve bitirilemeyen dürbünleri Amerika gibi silahlanma oranı oldukça yüksek bir ülkede çok az sayıda kişinin kullandığını görünce şaşırmıştım. Bunun nedenini araştırırken fiyatı nedeniyle ABD'de fazla satılmadığını, satın alanlar arasında memnun kalmayanların olduğunu gördüm. Bir forumda konu açarak sorduğumda bir kullanıcı Zeiss'in çok kaliteli mercekler ürettiğini ancak tüfek dürbünlerindeki mekaniğin çok kaliteli olmadığı cevabını vermişti. Benzer bir yoruma dürbün satan bir sitede rastladım. Zeiss satın alan bir kişi, dürbünün bozuk çıktığından garantiye göndermesine rağmen arızanın giderilmediğinden bahsediyordu.
Sonuç olarak Zeiss ve Swarovski'nin fiyat/performans oranı düşük dürbünler olduğuna karar verdim. Standartın üstünde bir kaliteye sahip olabilirler ancak aynı kalitedeki dürbünleri daha ucuza veya aynı fiyata daha iyi dürbünlerin alınabileceğini düşünüyorum. Amerika'da çoğu avcı ve atıcının mesafe ölçer seçimindeki ilk tercihi Swarovski olmasına rağmen dürbün seçiminde tercihini Zeiss veya Swarovski'den yana kullanmıyorsa bunun bir nedeni mutlaka vardır.
Leupold
Leupold belkide en yaygın kullanılan dürbün markasıdır. Her türlü ihtiyaca ve bütçeye uygun dürbün üretiyorlar ve dürbünlerine ömür boyu garanti veriyorlar. Amerikan ordusuna da dürbün tedarik ettiği düşünülürse ürünlerinin kalitesi daha iyi anlaşılır.
Leupold benim gözümde standart bir yivli av tüfeği dürbünüdür. Piyasadaki en iyi dürbün değildir ancak yivli av tüfeğinde kullanılabilecek kadar dayanıklı sağlam ve sorunsuz çalışan dürbündür. Dürbüne 1500 dolar ve üzeri ödemek istemiyorsanız gözden geçirmeniz gereken yegane dürbün markası Leupold'dur.
Schmidt Bender
Yeryüzündeki en iyi tüfek dürbününü almak istiyorsanız ve dürbün için ödeyebileceğiniz bir kaç bin dolarınız varsa almanız gereken dürbün Schmidt & Bender'dir.
Nightforce
Yabancı siteleri dolaşmaya başladığımda en çok karşılaştığım dürbün markalarından biri de Nightforce idi. Başta bu dürbünlerin ucuz olduğunu, dürbüne yüzlerce dolar ödemek istemeyenlerin bu dürbünleri tercih ettiğini düşündüm. Zeiss ve Swarovski gibi dürbünlere para veremeyecek olanların bu dürbünleri tercih ettiğini düşünüyordum. Özel yapım tüfeklerde de bu dürbünlerin monte edildiğini görünce "neden Nightforce" sorusuna cevap aramaya başladım. Çoğu kullanıcı dürbünlerden övgüyle bahsetmiş ve kullanıcıların büyük bölümü 1.500 - 2.000 dolar fiyat aralığında satılan bu dürbünler için özellikle ödediği her kuruşa değdiğini ve kullandığı en iyi dürbünün Nightforce olduğunu yazmış. Çoğu kişi Nightforce'nin Leupold'dan daha iyi olduğunu düşünüyor ama nadir de olsa Leupold Mark 4 serisi dürbünlerin Nightforce'den daha iyi olduğunu düşünenler var.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler.. Uzun zamandır görüşlerinizi alamıyorduk umarım artık eski günlerdeki gibi en azından haftalık bir makale bekliyoruz. Ve tabi vazgeçilmez olan atış videolarınızı. Saygılar. Aydın

TempesT dedi ki...

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Yayınladığım yazıları beğendiğinize sevindim.

Adsız dedi ki...

10 atım sonra ayarı bozulan bir zeiss maduruyum..ban 1800 dolara mal olmuştu..ve bunun yerini amerikadan getirttiğim 280 dolarlık leupold doldurdu ve bundan sonra leupold dan başka durbun kullanmam.kimse isime para vermesin.parasını kaliteye yatırsın....

TempesT dedi ki...

Paylaşımınız için teşekkürler. Ülkemizde dürbünün kalitesi mercek kalitesiyle kıyaslanıyor. Halbuki tüfek dürbününde öncelikli olarak aranması gereken özellik mekanizmasının sağlam hassas ve doğru olmasıdır. Bu konuda kendini ispatlamış markalar Nightforce, Schmidt&Bender ve Leupold (özellikle Mark 4 serisi)'dir.

Adsız dedi ki...

leupoldu nasıl temin ederim, ayaklarının uyacağından nasıl emin olurum.teşekürler

TempesT dedi ki...

Dürbünlerin detaylı ölçülerini dürbün alacağınız sitelerde bulabilirsiniz. Tüfekte ve dürbünde yapacağınız ölçümlerle dürbünün ayağa ve tüfeğe uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Leupold dürbünler bildiğim kadarıyla Türkiye'de yok. Bir av bayiinin sitesinde var ancak onlarda çin malı taklit ürün. Yurtdışından getirtirseniz gümrük ve kargo masrafı olur. Mümkünse yurtdışından gelen bir tanıdığınıza getirtin.

Jupiter dedi ki...

Bu kamuoyu için bir duyuru, biz böbrek almak ve hastalarımızı kurtarmak için farklı böbrek bağışçılarıyla çalışmak istiyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin. hastamıza böbrek bağışı için eşleşme ve her ödülü büyük ödüller bekliyor.
E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
veya whatsapp'ta bizimle iletişime geçin: +1 (515) 293-5520