10 Haziran 2009 Çarşamba

Silah Kanunu Değişiyor

1-2 aydır bazı sitelerde silah kanununun değişeceği söyleniyordu. 2 gün önce tasarı meclise sunulmuş. (Tasarı metnini buradan okuyabilirsiniz.) Biz de tasarının bizi ilgilendiren tarafı, yani yivli tüfeklerle ilgili düzenlemeleri ne getiriyor, ne götürüyor beraber bakalım:

Tasarının 3. maddesinde silahların tanımı ve tarifi yazılmış. Eski kanunda olduğu gibi "yivli av tüfeği" ifadesi yok ancak yivli av tüfeğini kapsayacak ve satın alıp kullanmamıza izin verilecek tüfeklerin tanımı şu şekilde yapılmış:
Namlusu yivli setli, şarjör ya da haznesi çıkarılamayan veya basit yöntemlerle üçten fazla mermi alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen, tam otomatik olmayan uzun namlulu ateşli silahlar
Bolt(sürgü) mekanizmalı ve daha önce yasak olan yarı otomatik tüfekler bu yasaya göre serbest olacak ama şarjörsüz ve 3'ten fazla almamak şartıyla. Yani Bu tanıma göre şu anda MKE'de satışı yapılan ve daha önce satılmış tüfeklerin neredeyse hiçbiri bu tanıma uymuyor. Örneğin Sauer ve Heym'ler şarjörlü olduğundan, Remingtonlar ise 3'ten fazla aldığından serbest olmayacak. Ayrıca Remington 740, Browning Bar, MKE T43, Sauer 303 ve benim bildiğim diğer tüm yarı otomatik tüfekler şarjörlü. Bildiğim tek şarjörsüz yarı otomatik yivli olan M1 Garand ise 3'ten fazla fişek aldığı için bu tanım kapsamı dışında kalacak. Özetle, yasak olan yarı otomatikler yine yasak olacak, serbest olan bolt tüfeklerin ise çoğu yasaklanacak.

Yivli tüfeğiniz varsa ve yeni kanuna göre yasak olan bir silah ise sadece bulundurabileceksiniz ve satamayacaksınız. Tüfeği TSK veya Emniyet Gen. Müd. dışında hiç bir yere devir veya hibe edemeyeceksiniz.

Ruhsatlarda ise yivli av tüfeği için bulundurma ruhsatı kaldırılmış. Yivli av tüfeği için alacağınız ruhsat size ava götürme ve avda kullanma hakkı da verecek. Yani sadece taşıma ruhsatı alabileceksiniz veya aldığınız ruhsat taşıma ruhsatı yerine geçecek.

Kanunda daha önce olduğu gibi yivli tüfek ithal edilmesi yasak. İzin verilen yıllık mermi istihkakı ise yine 200 adet ile sınırlanmış.

Bildiğim kadarıyla tasarı komisyona gönderilecek ve orada görüşüldükten sonra yasalaşacak. Komisyonda bazı değişikliklere uğrayabilir ancak pek fazla değiştirileceğini zannetmiyorum. Umarım beklediğimiz yönde değişiklikler yapılır...

15 yorum:

Adsız dedi ki...

saçmalıklar la dolu ülke türkiye

TempesT dedi ki...

Saçmalıklarla doluydu, şimdi bir tane daha eklendi.

nurettin dedi ki...

devlet kendi yasasına aykırı silahı satacak ve de bunu 9000 dolar gibi fiata satacak onu alacan kullanamıyacan vede satamıyacan bu nasıl iş yaa varmı aklı eren bana bi zahmet anlatıversin.

TempesT dedi ki...

Nurettin bey büyük ihtimalle yasanın kabulünden sonra bu silahların satışı durdurulur. Satılan tüfekler için ise yapılacak bir şey yok. Daha önce de yarı otomatik tüfekler serbestti ve çıkarılan yönetmelikle yasaklanmıştı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı dava edildi ancak mahkeme İçişleri Bakanlığı'nı haklı bularak yarı oto yivlilerin yasaklanmasını, av tüfeği kapsamından çıkarılmasını onayladı.

Adsız dedi ki...

BİZİMLE DALGAMI GEÇİYORLAR. YİVLİ TÜFEKLERİ ALIP EVDE SAKLAMAK İÇİNMİ ALDIK. M.K.E.DE 6 AY SIRA BEKLEDİK . SONUÇTA DEVLETE GÜVENİP BU SİLAHLARI ALDIK. ZIRT PIRT KANUNMU DEĞİŞİR.O ZAMAN KAÇ DOLARA ALDIYSAK PARALARIMIZI İADE ETSİNLER
TÜFEKLERİDE NE YAPARSA YAPSINLAR.İNSANI MEMLEKETİNDEN SOĞUTACAK HER TÜRLÜ UYGULAMAYI YAPIYORLAR.GELDE AMERİKAN VATANDAŞLARINA ÖZENME ADAMLAR ŞANSLI İSTEDİĞİN KADAR SİLAH VE MÜHİMMAT HEMDE BEŞTE BİR FİYATINA.

Adsız dedi ki...

SAYIN VEKİLLERİMİZ LÜTFEN BİZ SİLAH SEVENLERİNDE HAKKINI KORUYUN.BİZ SİLAH SEVEN BİR MİLLETİZ.SADECE KİME VERİLECEĞİNİ DAHA DİKKATLİ KONTROL EDİNİZ.ZATEN KÖTÜ NİYETLİ ŞAHISLAR RESMİ SİLAHI BEDAVA VERSENİZ ALMIYOR.SUÇ İŞLİYECEK ADAM DELİMİKİ RESMİ KAYITLI SİLAHIYLA BİR OLAY YAPSIN.
YİVLİ TÜFEKLERLE İLGİLİ KANUNUN DAHADA RAHATLATILMASINI HER ÇAP HER MODEL SİLAHIN RAHATLIKLA SATILMASINI İSTİYORUZ.LÜTFEN TÜRK HALKINA GÜVENİN.

EDS dedi ki...

Unutmayın , Silahlar can almak için yapılmış araçlardır.
http://antibssah.blogspot.com/

TempesT dedi ki...

Sayın EDS kullandığım silahlarla bu zamana kadar hiç can almadım. Ne dersiniz, acaba silahımı yanlış mı kullanıyorum?

Adsız dedi ki...

EDS zaten silahın yasaklanma olayı senin kendini bilmez insanların "BU" düşüncesi yüzünden oluyor. Sen ve senin gibiler elinde silah olunca "ERKEK" oluyorlar ve Önüne gelen herkesi öldürme yetkisi hissediyorlar.. Türkiyede yılda 9.000 kişi trafik kazasında ölüyor. "Türkiyede işlenen cinayetlerde Kullanılan silahların yüzde 15'i ruhsatlıdır."(kaynak:Psikiyatr Dr. Ayhan AKCAN)
yapacak adam zaten silahı buluyor..
Allah sen ve senn gibilere akıl versin..

Debauchery dedi ki...

Benim burada kafama takilan bir detay var; "şarjör ya da haznesi çıkarılamayan veya basit yöntemlerle üçten fazla mermi alabilecek bir silah haline dönüştürülemeyen" cumlesindeki iki sart veya baglaci ile baglanmis.
Benim buradan anladigim, sarjorsuz yivliler ile sarjoru olupta max 3 adet mermi alan yivliler bu tanima uyuyor.

TempesT dedi ki...

Sayın Debauchery, tartışmaya açık bir konu. Ben kanun metninden "şarjörü çıkarılabilen veya basit yöntemlerle haznesi 3'ten fazla alan silahların yasaklanacağı" anlamını çıkarıyorum. Çıkarılacak yönetmelikle hangileri yasak olacak daha iyi anlayabileceğimizi umuyorum. Kanun metnini anlamak zor ama neden böyle bir sınırlamaya gidildiğini anlamak daha da zor. Haznesi 3 alsa kime ne faydası olacak 8 alsa kime ne zararı olacak çözemiyorum. Bu kanun metnini hazırlayanlar neden böyle bir limit koyduklarını biliyorlarsa onları da tebrik ederim.

Adsız dedi ki...

bırakın beyler bu ülkede yaşanmaz valla bu ne dalga geçer gibi hem her türlü şeye kısıtlamave yasak getirecekler hemde yurtdışında satılan silahların fiyatını bilmem kaçparaya çıkarıp satacaklar bizim yaptığımız tek şey mke ve yandaşlarını zengin etmek o yüzden en kısa zamanda amerikan vatandaşı olma yoluna gideceğim ve istediğim silahı ve aksesuarı alabileceğim LANET OLSUN BÖYLE YASALARA GÖREVLİLERE

komando dedi ki...

yahu bu işin kaymağını gavurlar yiyor abi.bakmayın öyle anlatıp dediklerine şu yasakmış bu yasakmış.alakası yok.adamın devleti izin veriyor,gidiyor abii güzelce avını yapıyor istediği gibi taşıyor.istediği gibide sıkıyor.bizim burda da ruhsatsız silahların önüne geçemeyince ruhsatlı silahlara o yok bu yok şu yok diye kafasına göre milleti kilitliyolar.

Adsız dedi ki...

1996 yılında arbamda bulundurma ruhsatlı silah bulundu hatta ben verdim silah gitti ve oyıldan bu yana av tüfeğimin ruhsatını yenileyemiyorum iş adamıyım sanki dağdaki terörist mişim gibi işlem yapılıyor bunun bir affı olması lazım 16 sene geçmiş el insaf yanii

Adsız dedi ki...

yapacak birşeyyok kacağa devam kendi tüfeğimi kendim yaparım