4 Kasım 2008 Salı

MOA (Minute of Angle) Nedir?

Bu makalede açısal dakikanın ne olduğu hakkında kısa bilgi vereceğiz. Öncelikle MOA'nın nerede kullanıldığına daha sonra da ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına değineceğiz.

Nerede Kullanılır?
Uzun mesafe atışlarında mermiler düz bir yol izlemez. Örneğin 200 metrede sıfırlanan bir tüfekle 500 metredeki hedefe atış yaparken hedefin biraz üstüne ateş etmeniz gerekir ki hedefi vurabilesiniz. Diğer bir seçenek de dürbününüzün kule ayarlarını kullanarak tüfeğinizi 500 metrede sıfırlamaktır. İşte bu kule ayarları MOA yani açısal dakika hesaplamaları kullanılarak yapılır. Nerede kullanıldığına değindik şimdi ise ne olduğuna nasıl kullanıldığına değinelim.

MOA - Minute of Angle (Açısal dakika) nedir?
Bir daireyi 360 dilime bölersek 1 derece elde ederiz. 1 derecenin de 60 dilime bölünmesiyle 1 açısal dakika elde edilir. Diğer bir ifadeyle bir daireyi 21.600(360x60) eşit parçaya bölersek bir MOA elde ederiz. Bu kadar küçük ölçü biriminin kullanılma nedeni ise şudur: 1 derece çok dar bir açı olmasına rağmen uzun mesafe atıcıların kullanabileceği bir ölçü değildir. Çünkü 1 km ileriye nişan alan bir atıcının tüfeğini 1 derece hareket ettirmesi çekirdeğin düşeceği noktayı çok fazla etkiler. Dürbünleri uzun mesafelerde sıfırlayabilmek için ise çok daha küçük ölçüler kullanılmalıdır.

MOA nasıl hesaplanır?
Birkaç matematik denklemi kullanarak çeşitli uzaklıklarda 1 MOA'nın ne kadar olduğunu bulabiliriz. 500 metreye atış yapan bir atıcının tüfeğini 1 MOA sağa çevirmesiyle çekirdeğin ne kadar sağa düşeceğini bir örnekle hesaplayalım. Bir atıcının yarı çapı 500 metre olan bir dairenin merkezinde olduğunu düşünelim.

Çevre=2πr denklemini kullanarak bu dairenin çevresini bulabiliriz. Çevreyi de 21.600'e bölerek bir MOA'nın 500 metrede kaç cm olduğunu bulabiliriz.
Çevre=2x3,14x500metre
Çevre=3.140 metre
3.140/21.600=0,145 metre yani 14.5 cm
Buradan 500 metrede 1 MOA'nın 14.5 cm olduğunu öğreniyoruz. 200 metrede sıfırladığımız tüfeğin 500 metredeki hedefe ateşlendiğinde çekirdeğinin 58 cm düştüğünü varsayalım. Bu durumda dürbünümüzün kule ayarlarıyla artıkılı 4 MOA (=58/14,5) aşağıya indirerek tüfeğimizi 500 metrede sıfırlayabiliriz.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

bu tür yazıları yazanları tebrik ediyorum.Türkiyede bu işin üstadı silahlı kuvvetler olması gerekirken. çünkü silahlı kuvvetlerin işi bu hangi mermiyle nasıl bir atışla öldürebilirim sorusunun muhatabı slahlı kuvvetlerdir.. tebrikler silahlı kuvvetler umarım sizlerden kurs taleb ederde sizde bu birikimlerinizi aktarırsınız....

TempesT dedi ki...

Sayın yorumcu,

Belki düşüncenizi yansıtmıyor ama ben ironi yaptığınızı varsayarak cevap vereceğim.

Bu bilgileri avcılara ve atıcılara faydalı olması amacıyla paylaşıyorum. Çünkü avın etik bir şekilde ele geçirilmesi, yaralı gitmesinden daha iyidir. Ayrıca Aralık ayında askere gideceğim. Bu yazıyı okuyup anlayabilen erkeklerin tamamı da askere gittiler veya gidecekler. Demek istediğim bu ülkenin askerleri, silahlı kuvvetleri zaten bizleriz. Silahlı kuvvetlerimiz ile vatandaşlarımızı sanki farklı şeylermiş gibi yazmanıza da bu makaleleri paylaşmamda gördüğünüz sakıncaya da anlam veremedim.

tumen dedi ki...

Burada teknik bir konuya neden muhalif bir yazı yazılır açıkcası merak ediyorum, Herşeyi silahlı kuvvetler bilecek diye bir kavram ve kanun yoktur, Gelişmiş ülke olmaya çalışırken bilgilerin önünü kesen zihniyetleri kınıyorum. Buradaki bilgi ile kimse kimseyi öldüremez merak etmeyin, eğer bu yönde bakılırsa çatal,bıçakla insan insanı öldürüyor, yeterki niyeti kötü olmasın, Moa kavramı ile biri birini 700-1000 mt den öld
rmeyi planlıyorsa sniper nişanı verilmesi gereklidir. :)

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Dayicim zaten tsk bu isin ustadi. Uzulme gerekli bilgi ve donanim var. Takildiginiz yerde mesaj atin.

Unknown dedi ki...

94.5 metrede bir moa kaç CM dır. Yardımcı olabilirmisiniz

KAYIOBASI34 dedi ki...

0,00027475cm

Adsız dedi ki...

Tsk ile sivil farklı elbette. Sadece silah altındayken bazı yetkileriniz var, sivil deyken yok. Evet tsk biziz ama sadece silah altında. Avcılık ilede keskin nişancılığı karıştırmayın. Birinde yasal av hayvanı öldürüyorsunuz. Kullandığınız tüfekler yasal ve sadece av için. Mesela avda kanas yada accuracy kullanamazsınız sivilce satışı yok. Herkes tsk mensubu, herkese serbest olması lazım ozaman. Sadece silah altında ve kanunlar cercevesinde silah kullanma yetkimiz var, sivil de yok.

Adsız dedi ki...

Hocam niye 21.600 e böldük acaba ben onu anlayamadım

Adsız dedi ki...

Diare 360 derece. 1 derece 60 dakika. 360*60=21600